Fortsätt till huvudinnehåll

En hästtvist: Utredningen. Lämna ut journaler?

När ett fel väl upptäckts och det gjorts gällande mot säljaren måste köparen förr eller senare presentera en utredning om felet. Utredningen består normalt sett av veterinärintyg vari veterinär uttalar sig om hästens hälsostatus innefattande beskrivning av själva felet och hur det artat sig, förväntad prognos samt om sannolikheten för att felet fanns i tiden för vid köpetillfället eller dessförinnan. Stundtals förekommer även journaler och röntgenfoton som bevis.

När det gäller konsumentköp så finns en presumtion om ursprungligt fel i 20 a § konsumentköplagen. Presumtionen innebär i princip att säljaren måste bevisa att felet inte fanns vid köpet om felet visar sig inom 6 månader från köpet. I dessa fall behöver utredningen därför inte vara så omfattande när det gäller hur länge felet funnits.

Det är vanligt att köparen eller säljaren vill ta del av den veterinärs utredning som finns om hästens hälsa. Det kan ju t.ex. finnas antecknat i journalen att det finns s.k. konkurrerande skadeorsaker som inte kan göras gällande som fel mot säljaren. Hästen kan t.ex. ha skadat sig efter köpet och fått veterinärvård. Säljaren kan på detta vis komma över bevis som talar för att orsaken till hästens problem är en annan än den som köparen gör gällande. Köparen kan på samma sätt ha nytta av att komma över hästens journaler hos diverse veterinärer och veterinärkliniker. På detta sätt kan köparen t.ex. bevisa att felet fanns före köpet. Dessutom kan köparen kanske till och med bevisa att säljaren förfarit svikligt och att hästen är obotligt sjuk.

Tyvärr finns det många missförstånd om vad som gäller rättigheter och skyldigheter när det gäller utgivande av journaler.  Det är vanligt att någondera part tror sig ha rätt att ta del av den andre partens journaler. Jag ska kort reda ut vad som gäller enligt mitt förmenande.

När det gäller veterinärerna och klinikerna har dem sekretess reglerad i författning. Dessutom finns ett kontraktsrättsligt lojalitetskrav gentemot hästägaren att inte lämna ut uppgifter till tredje man. Detsamma gäller försäkringsbolagen.

Det finns ingen laglig skyldighet att tillhandahålla journaler och det finns ingen rättighet att ta del av journaler för någondera part, med ett undantag. När ett bevis kan ha betydelse i en rättegång äger endera parten påkalla s.k. editionsföreläggande enligt rättegångsbalken, vilket innebär att den som editionsföreläggandet riktar sig mot kan bli skyldig att förete en viss preciserad handling.

Den part som påkallar edition måste dock noga beskriva vissa omständigheter kring handlingen och ange vad som ska bevisas med den. Editionsföreläggandet ska rikta sig mot den som innehar handlingen, t.ex. behandlande veterinär.  Det kan alltså vara en tredje part som inte är part i rättegången. Jag ska inte gå in på de vidare förutsättningarna om editionsföreläggande men det kan konstateras att det är en ganska begränsad möjlighet som står till buds. Skälet till att möjligheten att komma över handlingar från andra är så begränsad är att lagstiftaren velat undvika ett allmänt "fiskande" efter bevis på olika håll. Det måste alltså finnas något fog för ett editionsföreläggande.

Dock anser jag att både köpare och säljare ska lämna varandra uppgifter och även journaler för att underlätta en utredning om ett fel. Men man ska komma ihåg att det är ett frivilligt åtagande att lämna ut journaler och röntgenbilder. Eftersom vederbörande småningom genom domstols beslut kan bli tvingad att lämna ut handlingen kanske det är lika bra att lämna ut den direkt? Det är emellertid tillrådligt att kräva att den som vill ha ut handlingen åtminstone kan precisera vilken veterinär som har fört journalen och vad som ska bevisas med handlingen, s.k. bevistema. Något allmänt fiskande efter fel i alla hästens journaler på alla kliniker ligger kanske inte i den andra partens intresse.

Populära inlägg i den här bloggen

Olika hästavtal att ladda ner

Jag har samlat de avtal anpassade för köp av häst som jag hittat på nätet och lämnat korta synpunkter på dem. Kontrakt som kostar pengar: Advokat Lars Deckeman har två olika köpeavtal beroende på om köparen är konsument eller inte. Dessutom finns en rad andra avtal för fodervärd etc. Köpeavtalet är ganska neutralt men något mer köparvänligt än säljarvänligt. Säljaren får nämligen se upp eftersom köpet ska gå åter om försäkringsbolaget åsätter hästen en reservation på försäkringen . Detta får samma effekt som en garanti. Men det går ju att stryka det stycket. Avtalet kostar 99 kr. Deckemans kontrakt En sida som tillhandahåller ett avtal är hastavtal.se. Sidan drivs av ett konsultföretag i Stockholm. Avtalet kostar 49 kr. Jag har inte granskat avtalet ännu. hastavtal.se Sidan Djurkontrakt har ett avtal som jag ännu inte granskat. En skum sak att länken "om oss" inte fungerar på sidan. Så jag vet inte vem som står för sidan. Avtalet kostar ca 150 kr. Djurkontrakt Gr

Kissing Spines är inget "riktigt" fel

Det vanligaste åberopade felet i häst är nog sedan många år rygg och halsproblem; "Kissing Spines", "facettleder" och "halskotor".  Ofta har hästarna fungerat bra och presterat på tävling med sin tidigare ryttare. Typiskt för denna typer av hals- och ryggförändringar hos häst är att det är mycket vanligt bland friska hästar. Den som letar kommer med stor grad av säkerhet att hitta denna typ av förändringar i vilken häst som helst utan att det påverkar hästen. Detta har visats i en rad vetenskapliga studier.   I en svensk studie från 2004 röntgenundersöktes 33 väl fungerande tävlingshästar. Av dessa hade cirka 2/3 av hästarna någon grad av "kissing spines". Det visar att det inte finns något samband mellan kissing spines förändringar och ridproblem. Det är snarare frågan om normalvariation i en hästpopulation.  Ofta pekas dessa förändringar ut att vara orsaken till olika ridproblem, t.ex. att hästen stegrar, skenar eller inte vill gå på tygeln

Gratis hästavtal på internet

Uppdatering av gratismallar på hästkontrakt från nätet:  Agrias avtal idrottonline.se avtal imallar.se Dan Nordenbergs Hästkontrakt Om något onlinekontrakt saknas eller om länkarna inte fungerar så hör av er!