Fortsätt till huvudinnehåll

Kissing Spines är inget "riktigt" fel

Det vanligaste åberopade felet i häst är nog sedan många år rygg och halsproblem; "Kissing Spines", "facettleder" och "halskotor".  Ofta har hästarna fungerat bra och presterat på tävling med sin tidigare ryttare. Typiskt för denna typer av hals- och ryggförändringar hos häst är att det är mycket vanligt bland friska hästar. Den som letar kommer med stor grad av säkerhet att hitta denna typ av förändringar i vilken häst som helst utan att det påverkar hästen. Detta har visats i en rad vetenskapliga studier.

 I en svensk studie från 2004 röntgenundersöktes 33 väl fungerande tävlingshästar. Av dessa hade cirka 2/3 av hästarna någon grad av "kissing spines". Det visar att det inte finns något samband mellan kissing spines förändringar och ridproblem. Det är snarare frågan om normalvariation i en hästpopulation. 

Ofta pekas dessa förändringar ut att vara orsaken till olika ridproblem, t.ex. att hästen stegrar, skenar eller inte vill gå på tygeln. Den egentliga orsaken är troligtvis miljöfaktorer som felaktig ridning och träning eller dålig utfordring. Det förefaller vara så att en häst är frisk och fungerar utmärkt i sin miljö, men när hästen säljs och kommer till en ny miljö - med ny ryttare - kan förändringarna plötsligt blossa upp och påverka hästen. Min erfarenhet från många tvister med "rygghästar" är att hästarna ofta verkar vara i dåligt hull samt att hästarna inte tränas ordentligt och då blir dåligt musklade i ryggen.

För några år sedan drog Agria igång ett projekt som kallades "Himlen får vänta". I detta projekt försökte Agria rehabilitera dessa hästar istället för att avliva dem. Rehabiliteringen bestod av ett nytt hem med bra ridning och omväxlande träning. Samtliga hästar i studien var utdömda av veterinär. Resultatet är slående. 22 av 23 hästar rehabiliterades.

Kissing Spines liksom andra hals- och ryggproblem är sällan något inte riktigt fel. Den vanligaste orsaken är det som brukar betecknas med akronymen s.i.s. (skit i sadeln)

Dan Nordenberg

Populära inlägg i den här bloggen

Olika hästavtal att ladda ner

Jag har samlat de avtal anpassade för köp av häst som jag hittat på nätet och lämnat korta synpunkter på dem. Kontrakt som kostar pengar: Advokat Lars Deckeman har två olika köpeavtal beroende på om köparen är konsument eller inte. Dessutom finns en rad andra avtal för fodervärd etc. Köpeavtalet är ganska neutralt men något mer köparvänligt än säljarvänligt. Säljaren får nämligen se upp eftersom köpet ska gå åter om försäkringsbolaget åsätter hästen en reservation på försäkringen . Detta får samma effekt som en garanti. Men det går ju att stryka det stycket. Avtalet kostar 99 kr. Deckemans kontrakt En sida som tillhandahåller ett avtal är hastavtal.se. Sidan drivs av ett konsultföretag i Stockholm. Avtalet kostar 49 kr. Jag har inte granskat avtalet ännu. hastavtal.se Sidan Djurkontrakt har ett avtal som jag ännu inte granskat. En skum sak att länken "om oss" inte fungerar på sidan. Så jag vet inte vem som står för sidan. Avtalet kostar ca 150 kr. Djurkontrakt Gr

Gratis hästavtal på internet

Uppdatering av gratismallar på hästkontrakt från nätet:  Agrias avtal idrottonline.se avtal imallar.se Dan Nordenbergs Hästkontrakt Om något onlinekontrakt saknas eller om länkarna inte fungerar så hör av er!