Fortsätt till huvudinnehåll

Olika hästavtal att ladda ner

Jag har samlat de avtal anpassade för köp av häst som jag hittat på nätet och lämnat korta synpunkter på dem.

Kontrakt som kostar pengar:

Advokat Lars Deckeman har två olika köpeavtal beroende på om köparen är konsument eller inte. Dessutom finns en rad andra avtal för fodervärd etc. Köpeavtalet är ganska neutralt men något mer köparvänligt än säljarvänligt. Säljaren får nämligen se upp eftersom köpet ska gå åter om försäkringsbolaget åsätter hästen en reservation på försäkringen. Detta får samma effekt som en garanti. Men det går ju att stryka det stycket. Avtalet kostar 99 kr.
Deckemans kontrakt

En sida som tillhandahåller ett avtal är hastavtal.se. Sidan drivs av ett konsultföretag i Stockholm. Avtalet kostar 49 kr. Jag har inte granskat avtalet ännu.
hastavtal.se

Sidan Djurkontrakt har ett avtal som jag ännu inte granskat. En skum sak att länken "om oss" inte fungerar på sidan. Så jag vet inte vem som står för sidan. Avtalet kostar ca 150 kr.
Djurkontrakt

Gratis kontrakt:

Mitt eget köpekontrakt för häst.
Kontrakt

Hästhalland som bland annat drivs av hushållningssällskapet i Halland har ett avtal för häst på nätet.
Plus för att det är gratis. Minus för att det är mycket att fylla i och det utgår ifrån att handpenning ska lämnas liksom att hästen är försäkrad, vilket inte alltid är fallet. Onödigt med bevittning av underskrifter.
Hästhallands avtal

LRF:s avtal är ganska krångligt att fylla i. Det är neutralt, dvs. varken köparvänligt eller säljarvänligt, vilket är bra. Däremot så tycker jag det är lite oväntat med en förverkandeklausul, dvs. att köparen blir blåst på handpenningen om affären inte blir av. Även minus för att man måste stryka vissa partier för att avtalet inte ska bli motsägelsefullt.
LRF:s hästavtal

Sidan idrottonline.se har ett avtal som kan laddas ner gratis. Obs att avtalet är skrivet för Konsumentköp. Avtalet verkar vara ett ihopplock av andras avtal. Plus för att det är lätt att fylla i på nätet och bara skriva ut. Minus för fokusförskjutning på frågor som öppet köp och att ha hästen för "påseende". Min erfarenhet är att öppet köp för hästar är ovanligt. Säljarena föredrar att låta kunderna provrida flera gånger istället. Minus också för att det inte tydligt framgår vem som tillhandahåller avtalet eller vem som skrivit det.
idrottonline.se avtal

Agria tillhandahåller ett köpeavtal för häst som är skrivet av hästadvokaterna C-G Leissner och Jonas Gustafsson. Bra att samma avtal kan användas både vid konsumentköp och "vanliga" köp. Avtalet innehåller långtgående friskrivningar för säljaren. Något oväntat att Agria tillhandahållet ett så säljarvänligt avtal. Avtalet är alltså fördelaktigt för säljaren men klart ofördelaktigt för köparen.
Agrias hästavtal

På imallar.se finns två avtalstexter som man kan ha som bas för att göra ett eget, men då bör man veta vad man gör. I grunden verkar det vara samma kontrakt som finns på idrottonline.se (se ovan).
imallar.se

Hör av er om något onlinekontrakt saknas så kompletterar jag listan.


Dan Nordenberg

Populära inlägg i den här bloggen

Kissing Spines är inget "riktigt" fel

Det vanligaste åberopade felet i häst är nog sedan många år rygg och halsproblem; "Kissing Spines", "facettleder" och "halskotor".  Ofta har hästarna fungerat bra och presterat på tävling med sin tidigare ryttare. Typiskt för denna typer av hals- och ryggförändringar hos häst är att det är mycket vanligt bland friska hästar. Den som letar kommer med stor grad av säkerhet att hitta denna typ av förändringar i vilken häst som helst utan att det påverkar hästen. Detta har visats i en rad vetenskapliga studier.   I en svensk studie från 2004 röntgenundersöktes 33 väl fungerande tävlingshästar. Av dessa hade cirka 2/3 av hästarna någon grad av "kissing spines". Det visar att det inte finns något samband mellan kissing spines förändringar och ridproblem. Det är snarare frågan om normalvariation i en hästpopulation.  Ofta pekas dessa förändringar ut att vara orsaken till olika ridproblem, t.ex. att hästen stegrar, skenar eller inte vill gå på tygeln

Gratis hästavtal på internet

Uppdatering av gratismallar på hästkontrakt från nätet:  Agrias avtal idrottonline.se avtal imallar.se Dan Nordenbergs Hästkontrakt Om något onlinekontrakt saknas eller om länkarna inte fungerar så hör av er!