Fortsätt till huvudinnehåll

En hästtvist: Felet upptäcks (reklamation?)

1. Fel i köpt häst upptäcks
En tid efter hästköpet upptäcks själva felet. Det börjar med att hästen kanske är halt eller  öm i ryggen. För att ett fel ska kunna göras gällande mot säljaren krävs det att felet fanns före köpet och att köparen inte bort ha upptäckt felet före köpet, dvs. felet ska ha varit dolt.

En juridisk trixighet är om felet är hältan eller själva orsaken till hältan, t.ex. en röntgenförändring. I princip kan man säga att det är själva orsaken som utgör felet, men denna gräns är ganska flytande. Det finns exempel i domstolspraxis att en köpare anses ha reklamerat för sent när man inte har reklamerat vid upptäckt av symtom, utan fortsatt att utreda symtomen till man hittat orsaken och först då reklamerat. Det finns vissa fall där själva felet, t.ex. Kissing spine, finns hos fullt friska och fungerande hästar. Ofta talar man då om att hästens problem måste ha klinisk signifikans, dvs. att förändringen verkligen orsakar en nedsatt användbarhet. En fråga som är intressant i dessa sammanhang är ryttarens effekt på hästen. Det är ju ganska vanligt att en fullt fungerande tävlingshäst plötsligt får en massa problem efter försäljning till en oerfaren ryttare.

Ett fel i köprättslig mening är enkelt uttryckt hästen inte kan användas till avsett ändamål.  Det kan vara fråga om att hästen såldes som tävlingshäst men bara kan användas till promenadridning. Ofta blir det i hästmålen tvistigt hur ändamålet med hästen uttrycktes från ömse parter före köpet. Det torde i och för sig inte krävas att begränsningen i användbarheten är bestående för all evighet, men ett fel som snabbt går att rätta till kan många gånger begränsa köparens möjligheter till s.k. påföljder. För att få häva köpet krävs t.ex. att felet är "väsentligt".

Förr eller senare hör i alla fall köparen av sig till säljaren och framställer en reklamation. Det duger inte att bara tala om att "hästen är halt". Detta utgör inte en reklamation i köprättslig mening. Tyvärr förväxlar en del advokater och juridiska ombud s.k. "neutral reklamation" med att köparen inte skulle behöva tala om att köparen vill göra för påföljder gällande. Men det krävs inte att köparen berätta precis vad man vill göra gällande mot säljaren, t.ex. häva köpet eller begära skadestånd. Detta kan köparen nämligen i viss mån ändra på senare i processen.

Inom vilken tid reklamation ska framställas är också något varierande beroende på omständigheterna. Det är ganska vanligt att det framställs invändningar om för sen reklamation i hästmål. En till två månader från det att felet upptäcks är oftast tillräckligt snabbt. Enligt konsumentköplagen är en reklamation inom två månader alltid i rätt tid. Blir det uppåt fyra månader börjar det bli tajt. Stundom godtar rätten att det finns ursäktliga omständigheter varför en reklamation har dröjt. I vissa säregna fall behövs faktiskt ingen reklamation. Därtill finns det särskilda preskriptionstider från köpetillfället. Beroende på om konsumentlagstiftningen är tillämplig eller inte måste ett fel reklameras två eller tre (konsument) år efter köpet. Även i dessa fall finns vissa undantagssituationer om köparen förfarit grovt vårdslöst eller i strid med tro och heder.

I sammanhanget bör nämnas att det förutom reklamation i princip också krävs en regelrätt hävningsförklaring för det fall köparen vill häva köpet. Denna behöver dock inte framställas samtidigt som reklamationen även om det också ofta förekommer.









Populära inlägg i den här bloggen

Olika hästavtal att ladda ner

Jag har samlat de avtal anpassade för köp av häst som jag hittat på nätet och lämnat korta synpunkter på dem. Kontrakt som kostar pengar: Advokat Lars Deckeman har två olika köpeavtal beroende på om köparen är konsument eller inte. Dessutom finns en rad andra avtal för fodervärd etc. Köpeavtalet är ganska neutralt men något mer köparvänligt än säljarvänligt. Säljaren får nämligen se upp eftersom köpet ska gå åter om försäkringsbolaget åsätter hästen en reservation på försäkringen . Detta får samma effekt som en garanti. Men det går ju att stryka det stycket. Avtalet kostar 99 kr. Deckemans kontrakt En sida som tillhandahåller ett avtal är hastavtal.se. Sidan drivs av ett konsultföretag i Stockholm. Avtalet kostar 49 kr. Jag har inte granskat avtalet ännu. hastavtal.se Sidan Djurkontrakt har ett avtal som jag ännu inte granskat. En skum sak att länken "om oss" inte fungerar på sidan. Så jag vet inte vem som står för sidan. Avtalet kostar ca 150 kr. Djurkontrakt Gr

Kissing Spines är inget "riktigt" fel

Det vanligaste åberopade felet i häst är nog sedan många år rygg och halsproblem; "Kissing Spines", "facettleder" och "halskotor".  Ofta har hästarna fungerat bra och presterat på tävling med sin tidigare ryttare. Typiskt för denna typer av hals- och ryggförändringar hos häst är att det är mycket vanligt bland friska hästar. Den som letar kommer med stor grad av säkerhet att hitta denna typ av förändringar i vilken häst som helst utan att det påverkar hästen. Detta har visats i en rad vetenskapliga studier.   I en svensk studie från 2004 röntgenundersöktes 33 väl fungerande tävlingshästar. Av dessa hade cirka 2/3 av hästarna någon grad av "kissing spines". Det visar att det inte finns något samband mellan kissing spines förändringar och ridproblem. Det är snarare frågan om normalvariation i en hästpopulation.  Ofta pekas dessa förändringar ut att vara orsaken till olika ridproblem, t.ex. att hästen stegrar, skenar eller inte vill gå på tygeln

Gratis hästavtal på internet

Uppdatering av gratismallar på hästkontrakt från nätet:  Agrias avtal idrottonline.se avtal imallar.se Dan Nordenbergs Hästkontrakt Om något onlinekontrakt saknas eller om länkarna inte fungerar så hör av er!