Fortsätt till huvudinnehåll

Omöjlighetsläran

Det visade sig att den nyköpta hästen gick konstigt. Efter obduktion konstaterades att hästen hade ett fel på lillhjärnan som gav den rörelsestörningar. Svea hovrätt konstaterade att felet i lillhjärnan på hästen var utanför säljarens kontroll och därför behövde säljaren inte betala något skadestånd överhuvudtaget till köparen.

Om det fanns ett dolt fel vid köpet och säljaren inte har friskrivit sig från dolda fel måste köparen som huvudregel betala skadestånd för den skada som köparen lidit. Men det finns ett undantag, det s.k. kontrollansvaret.

Under den gamla ordningen var skadestånd uteslutet om fullgörelse var omöjlig enligt den s.k. omöjlighetsläran (se t.ex. Alméns kommentar till 24 § 1905 års köplag) med tyskt/romerskt ursprung. Vid tillkomsten av 1990 års köplag fick regeln en ny lydelse inspirerad av 1980 års internationella köprätts-konvention (jfr CISG art 79).

Enligt köplagens 27 och 40 §§ är ett undantag från huvudregeln att säljaren ska betala skadestånd att orsaken till felet är ett hinder som legat utanför säljarens kontroll. Kontrollansvaret och principerna om omöjlig fullgörelse innebär i grunden samma norm - Säljaren ska inte bära risken för det omöjliga och oförutsebara. När det gäller ett s.k. specieköp, dvs. köp av en specifik vara, är det heller inte möjligt för säljaren att avlämna en annan felfri vara, såsom vid genusköp.

I fallet med lillhjärnan ansåg hovrätten att orsaken till felet inte gick att fastställa och felet därför låg utanför säljarens kontroll. Det var inte möjligt att leverera en annan felfri vara. Orsaken till rörelsestörningarna var förändringar i lillhjärnan som kunde ses först vid obduktion och säljaren kunde därför inte ha kunnat räkna med felet eller ha övervunnit följderna av detta hinder (Svea hovrätts dom 2010-11-16 mål T 100067-09).



Advokat Dan Nordenberg





Populära inlägg i den här bloggen

Olika hästavtal att ladda ner

Jag har samlat de avtal anpassade för köp av häst som jag hittat på nätet och lämnat korta synpunkter på dem. Kontrakt som kostar pengar: Advokat Lars Deckeman har två olika köpeavtal beroende på om köparen är konsument eller inte. Dessutom finns en rad andra avtal för fodervärd etc. Köpeavtalet är ganska neutralt men något mer köparvänligt än säljarvänligt. Säljaren får nämligen se upp eftersom köpet ska gå åter om försäkringsbolaget åsätter hästen en reservation på försäkringen . Detta får samma effekt som en garanti. Men det går ju att stryka det stycket. Avtalet kostar 99 kr. Deckemans kontrakt En sida som tillhandahåller ett avtal är hastavtal.se. Sidan drivs av ett konsultföretag i Stockholm. Avtalet kostar 49 kr. Jag har inte granskat avtalet ännu. hastavtal.se Sidan Djurkontrakt har ett avtal som jag ännu inte granskat. En skum sak att länken "om oss" inte fungerar på sidan. Så jag vet inte vem som står för sidan. Avtalet kostar ca 150 kr. Djurkontrakt Gr

Kissing Spines är inget "riktigt" fel

Det vanligaste åberopade felet i häst är nog sedan många år rygg och halsproblem; "Kissing Spines", "facettleder" och "halskotor".  Ofta har hästarna fungerat bra och presterat på tävling med sin tidigare ryttare. Typiskt för denna typer av hals- och ryggförändringar hos häst är att det är mycket vanligt bland friska hästar. Den som letar kommer med stor grad av säkerhet att hitta denna typ av förändringar i vilken häst som helst utan att det påverkar hästen. Detta har visats i en rad vetenskapliga studier.   I en svensk studie från 2004 röntgenundersöktes 33 väl fungerande tävlingshästar. Av dessa hade cirka 2/3 av hästarna någon grad av "kissing spines". Det visar att det inte finns något samband mellan kissing spines förändringar och ridproblem. Det är snarare frågan om normalvariation i en hästpopulation.  Ofta pekas dessa förändringar ut att vara orsaken till olika ridproblem, t.ex. att hästen stegrar, skenar eller inte vill gå på tygeln

Gratis hästavtal på internet

Uppdatering av gratismallar på hästkontrakt från nätet:  Agrias avtal idrottonline.se avtal imallar.se Dan Nordenbergs Hästkontrakt Om något onlinekontrakt saknas eller om länkarna inte fungerar så hör av er!