Fortsätt till huvudinnehåll

Undersökningsplikt?

En köpare har begränsade möjligheter att åberopa fel när köparen rent faktiskt har undersökt hästen före köpet eller när köparen, trots uppmaning från säljaren, underlåtit att undersöka hästen (20 § köplagen, Almén § 47 not 22). Uppmaningen att undersöka hästen kan vara underförstådd, t.ex. genom att säljaren förevisar eller håller varan tillgänglig för undersökning (A.a. § 47 vid not 25b). I nämnda situationer avskärs köparens möjligheter att göra gällande fel hos hästen för sådant som köparen, med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet, borde ha upptäckt. Härvid ska beaktas hur långtgående undersökningen varit eller borde ha varit och vilka praktiska möjligheter köparen har haft att vid undersökning upptäcka felet (A. st.).




Vad köparen bort märka beror på graden av omsorg och grundlighet som med fog kan fordras vid ett sådant köp (A.a. § 47 vid not 28). Härvid har det enligt mitt förmenande bl.a. betydelse hur mycket hästen kostar och om den är "ny eller begagnad". Enligt tysk rätt är ett föl en ”ny” vara fram till åtminstone sex månaders ålder för att sedan räknas som ”begagnad” (BGH 15.11.2006, jfr § 474 BGB). Kraven på undersökning av begagnade varor är mer omfattande än nya. Men det är möjligt att kraven på köparens undersökning är lägre för det fall köparen är konsument på sätt som avses i konsumentköplagen. Av säljaren lämnade uppgifter kan innebära att kraven på köparens undersökning minskar (NJA 1937 s. 382). 

Men det finns ingen lagstadgad generell skyldighet för köparen varken enligt köplagen eller konsumentköplagen att undersöka varan före köpet. Termen undersökningsplikt kommer närmast från fastighetsrätten och gäller vid köp av fast egendom (4 kap 19 § 2 st jordabalken) trots att den ofta används även inom köprättslig doktrin. Det kan genom avtal, av partsbruk, av handelsbruk eller sedvänja finnas en undersökningsplikt för köparen (3 § köplagen). Det är mycket ovanligt att köparen inte undersöker hästen före köp av häst. Såväl provridning som veterinärbesiktning är i princip rutin. Av handelsbruk och sedvänja i hästbranschen kan det finnas en allmän och generell undersökningsplikt vid hästköp (något som jag anser och återkommer till en annan gång). Detta gäller dock inte konsumentköp pga. lagens tvingande utformning.

Advokat Dan Nordenberg

Populära inlägg i den här bloggen

Olika hästavtal att ladda ner

Jag har samlat de avtal anpassade för köp av häst som jag hittat på nätet och lämnat korta synpunkter på dem. Kontrakt som kostar pengar: Advokat Lars Deckeman har två olika köpeavtal beroende på om köparen är konsument eller inte. Dessutom finns en rad andra avtal för fodervärd etc. Köpeavtalet är ganska neutralt men något mer köparvänligt än säljarvänligt. Säljaren får nämligen se upp eftersom köpet ska gå åter om försäkringsbolaget åsätter hästen en reservation på försäkringen . Detta får samma effekt som en garanti. Men det går ju att stryka det stycket. Avtalet kostar 99 kr. Deckemans kontrakt En sida som tillhandahåller ett avtal är hastavtal.se. Sidan drivs av ett konsultföretag i Stockholm. Avtalet kostar 49 kr. Jag har inte granskat avtalet ännu. hastavtal.se Sidan Djurkontrakt har ett avtal som jag ännu inte granskat. En skum sak att länken "om oss" inte fungerar på sidan. Så jag vet inte vem som står för sidan. Avtalet kostar ca 150 kr. Djurkontrakt Gr

Kissing Spines är inget "riktigt" fel

Det vanligaste åberopade felet i häst är nog sedan många år rygg och halsproblem; "Kissing Spines", "facettleder" och "halskotor".  Ofta har hästarna fungerat bra och presterat på tävling med sin tidigare ryttare. Typiskt för denna typer av hals- och ryggförändringar hos häst är att det är mycket vanligt bland friska hästar. Den som letar kommer med stor grad av säkerhet att hitta denna typ av förändringar i vilken häst som helst utan att det påverkar hästen. Detta har visats i en rad vetenskapliga studier.   I en svensk studie från 2004 röntgenundersöktes 33 väl fungerande tävlingshästar. Av dessa hade cirka 2/3 av hästarna någon grad av "kissing spines". Det visar att det inte finns något samband mellan kissing spines förändringar och ridproblem. Det är snarare frågan om normalvariation i en hästpopulation.  Ofta pekas dessa förändringar ut att vara orsaken till olika ridproblem, t.ex. att hästen stegrar, skenar eller inte vill gå på tygeln

Gratis hästavtal på internet

Uppdatering av gratismallar på hästkontrakt från nätet:  Agrias avtal idrottonline.se avtal imallar.se Dan Nordenbergs Hästkontrakt Om något onlinekontrakt saknas eller om länkarna inte fungerar så hör av er!